1

Lučki radnici u Đenovi protestuju protiv tranzita oružja kroz njihovu luku

Radnička klasa u Italiji se mobilisala u brojnim prilikama kako bi sprečila tranzit oružja kroz italijanske luke i aerodrome i protestovala protiv saučešništva italijanske vlade u imperijalističkim ratovima.

31. marta, lučki radnici luke u Đenovi održali su dvadesetčetvoročasovni štrajk protestujući protiv korišćenja luke za prenos oružja koje će najverovatnije biti korišćeno u smrtonosnim imperijalističkim ratovima koji se vode širom sveta. Poziv na štrajk je objavio sindikat USB Italia. Aktivisti i aktivistkinje iz raznih levih i antiratnih grupa su učestvovali u blokadi održanoj na prelazu Etiopija u luci Đenova, kao i u zboru radnika u Kapu.

Tokom protesta radnici su podigli transparent na kom je pisalo “Ni penija, ni puške, ni vojnika za rat” i izjavili da italijanske luke i aerodromi ne smeju biti korišćeni za isporuke oružja za imperijalističke ratove. Radnici u protestu su odlučili da će učestvovati u mobilizaciji šireg pokreta italijanskih radnika 22. aprila u Rimu protiv antiradničke politike vlade Maria Dragija.

Lučki radnici u Đenovi imaju nasleđe antiratnih intervencija s obzirom na to da je njihova luka postala glavna tranzitna tačka za teretne brodove koji prevoze oružje namenjeno za upotrebu u trenutnim ratovima u Jemenu i Ukrajini. U prvoj nedelji marta, radnici su protestovali zbog iskrcavanja tenkova sa trajekta iz Palerma, navodno namenjenih za sukob u Ukrajini. 14. marta radnici na aerodromu u Pizi odbili su da utovare kutije sa oružjem i municijom u avione namenjenim za isporuku “humanitarne pomoći” Ukrajini. Radnici i sindikati u Italiji su osudili transfer oružja i municije u Ukrajinu, iz italijanskih luka i aerodroma, prerušen u humanitarnu pomoć.

Sindikat USB Italia je naveo da “u ime interesa SAD i NATO-a, vlada Marija Dragija uvlači Italiju u imperijalističke sukobe slanjem resursa i uvođenjem sankcija. Cenu takvog sukoba platiće radnici, kroz mere štednje i otpuštanja. Lučki radnici nemaju nameru da ostanu ravnodušni u svetlu novih ratnih vetrova koji duvaju Evropom.”

Izvor: peoplesdispatch.org