Podržite uvođenje “zatvorskog kreditiranja” u kazneno popravnom sistemu Republike Srbije

Novogodišnji protesti podrške zatvorenicima

Novogodišnji protesti podrške zatvorenicima

image_pdfimage_print

Zatvorski sistem u kapitalističkom poretku pre svega služi kako bi sa ulica sklanjao pripadnike radničke klase koji se ogluše o ustanovljena pravila i zakone, koji pre svega štite privatno vlasništvo kao najveću kapitalističku svetinju. Takođe, zatvori su sredstvo za vršenje političke represije nad svima koji se aktivno suprotstavljaju kapitalitisčkom društvenom poretku.

Nije neobično, pogotovo u zemljama takozvane “Zapadne demokratije” da se masovno hapse i pritvaraju pojedinci koji učestvuju na antikapitalističkim, antifašističkim protestima ili borbenim radničkim štrajkovima, pa tako po zatvorima nisu retke situacije u kojima prostor deli neki borbeni sindikalista i psihopata, silovatelj. Obojica se tretiraju kao zločinci od strane kapitalističkog suda, iako je za razliku od silovatelja ili ubice, jedini zločin pritvorenog aktiviste taj što je recimo odbio da posluša policijsko naređenje na protestu i skloni se da mu štrajk-breheri preuzmu radno mesto.

Upravo za sve antikapitalističke borce kao i bezbrojne hiljade pritvorenih pripadnika radničke klase za dela protiv privatne svojine, anarhisti u raznim zemljama poput SAD i Grčke redovno organizuju novogodišnje demonstracije solidarnosti, praveći jaku buku ispred zatvora u novogodišnjoj noći, šaljući zatočenima  poruku da nisu sami.

Pogledajte veliki broj snimaka i fotografija sa novogodišnjih protesta solidarnosti sa zatvorenicima iz različitih delova Amerike i Kanade.

Претплати се
Обавести о
guest
0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
Kolektiv protiv političke represije (KPPR) smatra da bi u interesu uvođenja minimuma humanosti u kompletno nehumanom kazneno popravnom sistemu Republike Srbije od ključne važnosti bilo da se uvede institucija “zatvorskog kreditiranja” koja će omogućiti da se pritvorenicima jedan dan u pritvoru računa kao dva dana na izdržavanju kazne, sa izuzetkom onih koji su osuđeni zbog teških, brutalnih ili svirepih krivičnih dela. Ukoliko se slažete, molimo vas da podržite našu inicijativu tako što ćete potpisati online peticiju.
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x
()
x
Scroll to Top