Podržite uvođenje “zatvorskog kreditiranja” u kazneno popravnom sistemu Republike Srbije

Srbija: Sve češći pravosudni progon u službi kapitala

image_pdfimage_print

Iako smo dobro upoznati sa brutalnim nasiljem koje policija svakodnevno sprovodi, retko do nas dođu informacije da je neko zapravo kažnjen za to. Nedavno smo u Nišu imali slučaj da su dvojica policajaca osuđena zbog zlostavljanja dvojice maloletnika, koji su skinuli zastave Srbije i Mađarske uoči dolaska funkcionera obe države u Niš. Nepoštovanje državnih simbola ovi policajci su tretirali kao pokušaj državnog udara, pa su mladiće šutirali u glavu, rebra i leđa.

Represija predstavlja pre svega aktivnosti koje država sprovodi protiv pojedinaca ili organizacija koje zbog svojih političkih uverenja predstavljaju pretnju postojećim odnosima moći ili ključnim politikama koje sprovodi vlast ili njeni istaknuti pripadnici. Tako, takođe u Nišu, policija i dalje pokreće prekršajne postupke protiv učesnika decembarskih ekoloških protesta.

Naravno, država omogućava kapitalu da progoni one koji mu se suprotstave, kao što možemo videti u slučaju aktivistkinje Dragane Arsić koju Sanje Petrić, suvlasnica kompanije Galens, tuži “za pretrpljenu fizičku i duševnu bol, te za pretrpljeni strah koji je doživela tokom protestne šetnje „Svi za šume – šume za sve“. Još jedan slučaj nalik ovom, doživeo je radnk Predrag Stojanović, koga je zloglasna kompanija Jura, u kojoj je dobio otkaz, optužila za urušavanje ugleda firme – kao da ta korporacija ima ugled koji je moguće narušiti. Ovo je veoma perfidan način maltretiranja aktivista, uzbunjivača, sindikalista – pokretanje izmišljenih sudskih postupaka koje vode masno plaćeni korporativni advokati sa ciljem da kapitalistički kriminalci budu predstavljeni kao žrtve, a da se oni koji se bore za bolje uslove rada i života diskredituju, da im se život pretvori u pravosudni pakao, i da se od njih napravi primer kako bi se obeshrabrio i obesmislio bilo koji oblik borbe moćnika.

Ovi sudski procesi su par excellence primeri političke represije. Dominantni hegemoni red osigurava svoju moć kroz uništavanje, diskreditovanje ili pacifikovanje pojedinaca, grupa, organizacija ili pokreta koje doživljava kao pretnju postojećim pozicijama moći i privilegija.

Претплати се
Обавести о
guest
0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
Kolektiv protiv političke represije (KPPR) smatra da bi u interesu uvođenja minimuma humanosti u kompletno nehumanom kazneno popravnom sistemu Republike Srbije od ključne važnosti bilo da se uvede institucija “zatvorskog kreditiranja” koja će omogućiti da se pritvorenicima jedan dan u pritvoru računa kao dva dana na izdržavanju kazne, sa izuzetkom onih koji su osuđeni zbog teških, brutalnih ili svirepih krivičnih dela. Ukoliko se slažete, molimo vas da podržite našu inicijativu tako što ćete potpisati online peticiju.
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x