Podržite uvođenje “zatvorskog kreditiranja” u kazneno popravnom sistemu Republike Srbije

Slučaj Jordan Cove cevovoda: Kako privatne kompanije finansiraju represiju nad aktivističkim grupama

Slučaj Jordan Cove cevovoda: Kako privatne kompanije finansiraju represiju nad aktivističkim grupama

image_pdfimage_print

Nedavni slučaj masovnih protesta i blokada širom Srbije, koji su doveli do povlačenja dozvola za izgradnju litijumskih rudnika kompanije Rio Tinto u Srbiji, otvorili su u javnosti temu pokušaja eksploatacije prirodnih resursa bez bridge o uticaju na lokalne ekosisteme od strane multinacionalnih korporacija.

Jedan zanimljiv primer sprege privatnog kapitala i represivnog aparata je petnaestogodišnja borba lokalnog stanovništva i aktivista protiv izgradnje Jordan Cove gasnog cevovoda u američkoj državi Oregon, koja se nedavno završila odustajanjem kanadske energetske kompanije Pembina od celokupnog projekta. Kompanija je odustala nakon dugogodišnjeg masovnog otpora aktivista i lokalnog stanovništva iz indijanskih rezervata kroz koje je cevovod trebao da prolazi. Godine borbe su obeležili brojni protesti, fizičke blokade pokušaja radova kao i sukobi sa policijom, koji su na kraju kulminirali odustajanjem kompanije od projekta, međutim sve ove godine je takođe trajala i kampanja represije protiv protivnika Jordan Cove cevovoda.

Represija je po formi uglavnom bila indirektna i hibridna, budući da je kompanija Pembina zapravo sve vreme finansirala pojedine policijske jedinice koje su bile zadužene za osiguranje “javnog reda i mira” u regionima kroz koje je cevovod trebao da prolazi. Štaviše, ispostavilo se da je Pembina donirala značajna sredstva policijskim jedinicama, posebno u obliku opreme za razbijanje demonstracija. Povrh svega, isplivale su informacije da je Pembina čak finansirala policijske aktivnosti nadziranja i zastrašivanja aktivista i pripadnika lokalne zajednice, instrumentalizujući policiju, pretvarajući je u direktno oruđe za sprovođenje interesa krupnog kapitala, što naravno policija već jeste sama po sebi, ali je u slučaju Jordan Cove cevovoda došlo do potpunog ogoljavanja uloge državnog represivnog aparata, koji služi da pretnjom i primenom fizičkog nasilja osigura sprovođenje interesa kapitalista.

Ovaj primer korišćenja policije radi eliminisanja otpora jednom kapitalističkom projektu nije ništa novo, niti iznenađujuće, ali je svakako vredno pažnje budući da činjenica da se represivni aparat ovako koristi u samom centru kapitalističkog svetskog sistema, možemo da očekujemo samo daleko veću brutalnost i direktniju represiju ukoliko u zemljama periferije poput Srbije dođe do realizacije sličnih projekata i masovnog samoorganizovanog otpora naroda.

Претплати се
Обавести о
guest
0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
Kolektiv protiv političke represije (KPPR) smatra da bi u interesu uvođenja minimuma humanosti u kompletno nehumanom kazneno popravnom sistemu Republike Srbije od ključne važnosti bilo da se uvede institucija “zatvorskog kreditiranja” koja će omogućiti da se pritvorenicima jedan dan u pritvoru računa kao dva dana na izdržavanju kazne, sa izuzetkom onih koji su osuđeni zbog teških, brutalnih ili svirepih krivičnih dela. Ukoliko se slažete, molimo vas da podržite našu inicijativu tako što ćete potpisati online peticiju.
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x