Podržite uvođenje “zatvorskog kreditiranja” u kazneno popravnom sistemu Republike Srbije

Lučki radnici u Đenovi protestuju protiv tranzita oružja kroz njihovu luku

Lučki radnici u Đenovi protestuju protiv tranzita oružja kroz njihovu luku

image_pdfimage_print

Radnička klasa u Italiji se mobilisala u brojnim prilikama kako bi sprečila tranzit oružja kroz italijanske luke i aerodrome i protestovala protiv saučešništva italijanske vlade u imperijalističkim ratovima.

31. marta, lučki radnici luke u Đenovi održali su dvadesetčetvoročasovni štrajk protestujući protiv korišćenja luke za prenos oružja koje će najverovatnije biti korišćeno u smrtonosnim imperijalističkim ratovima koji se vode širom sveta. Poziv na štrajk je objavio sindikat USB Italia. Aktivisti i aktivistkinje iz raznih levih i antiratnih grupa su učestvovali u blokadi održanoj na prelazu Etiopija u luci Đenova, kao i u zboru radnika u Kapu.

Tokom protesta radnici su podigli transparent na kom je pisalo “Ni penija, ni puške, ni vojnika za rat” i izjavili da italijanske luke i aerodromi ne smeju biti korišćeni za isporuke oružja za imperijalističke ratove. Radnici u protestu su odlučili da će učestvovati u mobilizaciji šireg pokreta italijanskih radnika 22. aprila u Rimu protiv antiradničke politike vlade Maria Dragija.

Lučki radnici u Đenovi imaju nasleđe antiratnih intervencija s obzirom na to da je njihova luka postala glavna tranzitna tačka za teretne brodove koji prevoze oružje namenjeno za upotrebu u trenutnim ratovima u Jemenu i Ukrajini. U prvoj nedelji marta, radnici su protestovali zbog iskrcavanja tenkova sa trajekta iz Palerma, navodno namenjenih za sukob u Ukrajini. 14. marta radnici na aerodromu u Pizi odbili su da utovare kutije sa oružjem i municijom u avione namenjenim za isporuku “humanitarne pomoći” Ukrajini. Radnici i sindikati u Italiji su osudili transfer oružja i municije u Ukrajinu, iz italijanskih luka i aerodroma, prerušen u humanitarnu pomoć.

Sindikat USB Italia je naveo da “u ime interesa SAD i NATO-a, vlada Marija Dragija uvlači Italiju u imperijalističke sukobe slanjem resursa i uvođenjem sankcija. Cenu takvog sukoba platiće radnici, kroz mere štednje i otpuštanja. Lučki radnici nemaju nameru da ostanu ravnodušni u svetlu novih ratnih vetrova koji duvaju Evropom.”

Izvor: peoplesdispatch.org

Претплати се
Обавести о
guest
0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
Kolektiv protiv političke represije (KPPR) smatra da bi u interesu uvođenja minimuma humanosti u kompletno nehumanom kazneno popravnom sistemu Republike Srbije od ključne važnosti bilo da se uvede institucija “zatvorskog kreditiranja” koja će omogućiti da se pritvorenicima jedan dan u pritvoru računa kao dva dana na izdržavanju kazne, sa izuzetkom onih koji su osuđeni zbog teških, brutalnih ili svirepih krivičnih dela. Ukoliko se slažete, molimo vas da podržite našu inicijativu tako što ćete potpisati online peticiju.
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x