Podržite uvođenje “zatvorskog kreditiranja” u kazneno popravnom sistemu Republike Srbije

Sloboda za Edževita Piroglua!

Sloboda političkom zatvoreniku Edževitu Pirogluu

image_pdfimage_print
Srpska država da pusti na slobodu Piroglua!

Komunistu Edževita Piroglua iz Turske srpska država dugo je držala utamničenog u Centralnom zatvoru u okviru procesa njegovog izručenja Turskoj. Tokom juna meseca ove godine održano je nekoliko protesta kako bi srpska vlada Edževita pustila na slobodu. Borbu za Edževitov život i slobodu zvanično su podržale i Ujedinjene nacije. Svaka pravna borba protiv njegove ekstradicije i za njegovo puštanje na slobodu, u Srbiji je pravnim putem dobijena. Međutim, srpskoj državi, koja je očigledno uplašena od Erdoganovog režima, ni to nije dovoljno kako bi ispoštovala sopstvene, kao i međunarodne zakone i pustila Edževita na slobodu. U očaju zbog sopstvene situacije i u znak protesta protiv moguće nelegalne ekstradicije Turskoj državi, gde bi sigurno u montiranom „pravnom” procesu bio osuđen i mučen do smrti od strane Erdoganovog režima, Edževit je još pre dva meseca započeo štrajk glađu.

Početkom jula, Edževit je, potpuno nezakonito, prebačen u strogo obezbeđen kamp sa vrlo lošim uslovima za život, u Padinskoj skeli, sa čuvarima koji ga nadgledaju 24h, uskraćen za osnovna ljudska prava, koja mu i moralno i zakonski sleduju. Dakle, Edževit je i dalje nezakonito zatvoren u Srbiji, umesto da bude na slobodi koju zaslužuje. U izrazito je lošem zdravstvenom stanju. Ipak, uprkos tome, on nastavlja štrajk glađu, jer mu je i smrt bolja opcija nego da padne u ruke trenutnom turskom režimu, na čijem čelu se nalazi sujetan, krajnje lud, neprijatelj slobode: Erdogan. Erdoganov režim osudio je na hiljade disidenata, akademika, novinara, studenata, revolucionara i komunista na doživotni zatvor zbog njihovog etničkog identiteta, verskih uverenja i političkih stavova, te ih podvrgavao žestokim mučenjima u policijskim stanicama i zatvorima. Za disidente u Turskoj ne postoji ni privid nezavisnog sudstva niti prava na pravično suđenje. Zatvorenici u turskim zatvorima gube živote pod „sumnjivim” okolnostima i mete su političkih ubistava.

Edževit Piroglu je dobro poznata politička ličnost koja se za demokratiju, jednakost, pravdu i socijalizam u Turskoj bori od 1992. godine. Njegove brojne političke aktivnosti uključuju aktivizam u studentskom pokretu, mesto direktora Asocijacije za ljudska prava (İnsan Hakları Derneği, İHD) i direktora redakcije političkog časopisa Genç Devrimci, učešće u borbi radnika i siromašnih. Kao kurdski alavit, Piroglu ne samo da podržava pravednu borbu Kurda, već takođe učestvuje u brojnim borbama protiv asimilacije različitih kultura i uverenja.

Ovim putem zahtevamo od države Srbije da ne povlađuje Erdoganovom diktatorskom režimu, da poštuje sopstvene zakone i da oslobodi Piroglua! Takođe, pozivamo sve slobodarske ljude u Srbiji i šire da javnim putem, na koji god način smatraju prikladnim, podrže borbu za pravo na život i slobodu političkog zatvorenika Edževita Piroglua. Borca za demokratiju koji već dva meseca štrajkuje glađu, zbog čega je u sve lošijem zdravstvenom stanju, a koji zaslužuje slobodu za koju se neumorno i beskompromisno bori ceo svoj život .

Претплати се
Обавести о
guest
0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
Kolektiv protiv političke represije (KPPR) smatra da bi u interesu uvođenja minimuma humanosti u kompletno nehumanom kazneno popravnom sistemu Republike Srbije od ključne važnosti bilo da se uvede institucija “zatvorskog kreditiranja” koja će omogućiti da se pritvorenicima jedan dan u pritvoru računa kao dva dana na izdržavanju kazne, sa izuzetkom onih koji su osuđeni zbog teških, brutalnih ili svirepih krivičnih dela. Ukoliko se slažete, molimo vas da podržite našu inicijativu tako što ćete potpisati online peticiju.
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x