Podržite uvođenje “zatvorskog kreditiranja” u kazneno popravnom sistemu Republike Srbije

Zatvorska priča: Uvod

image_pdfimage_print

U istražnim zatvorima i KP domovima u Srbiji je 2012. godine bilo je preko 11.000 ljudi, iako su realni kapaciteti oko 7.000 ljudi. I pored toga, nastavlja se izgradnja novih zatvora, jer se broj zatvorenika povećava iz godine u godinu. Država je definitivno svesna da će uskoro slati ljude u zatvor kamionima, a ne maricama.

Mogao bih da pišem uopšteno o zatvorima po Srbiji, ali neću. Pisaću o svojim i tuđim doživljajima, iskustvima i razmišljanjima iz Okružnog zatvora u Beogradu, poznatijeg kao „Centralni zatvor: CZ“, u kojem sam proveo duže vreme tokom 2011. i 2012. godine.

Kada su me doveli u CZ, maricom iz palate Nepravde, nakon što sam prošao pretres do gole kože i zadužio na ulazu dva ćebeta, dva čaršava, jednu jastučnicu, jednu kašiku i jednu plastičnu porciju za hranu, pandur koji mi je sve to uvalio u ruke me je pitao da li mi je ovo prvi put da sam u zatvoru. Ja sam klimnuo glavom, na šta mi je on odgovorio rečenicom koju ću verovatno pamtiti celog života. Rekao je: „E pa, momak, ovde može svašta da ti se desi. Možda ćeš da izbodeš nekoga, možda će tebe neko da izbode, možda ćeš da siluješ nekoga, a možda će neko tebe da siluje, a možda se čak i zaljubiš u nekoga, ili se neko zaljubi u tebe“. Istog trenutka mi je postalo jasno da sam zakoračio u jednu paralelnu stvarnost u kojoj dominiraju strah, sadizam, sarkazam, surovi humor, nasilje, depresija i još „hiljadu lepih stvari“. Kasnije mi je jedan stariji rob rekao: „Dečko, ovde je život kao na filmu, samo što ovakav film još nije snimljen“. Tu, na ulazu u CZ, osetio sam se baš kao glumac koji treba da igra ulogu za koju nikada i ništa u životu nije moglo da ga pripremi, s tom razlikom što glumac na snimanju može da napravi grešku, i nikom ništa, a ovde…? Ovde nema mesta za grešku. Ili si igrač, ili si igračka.

Kako sam se snašao u takvoj stvarnosti? Snašao sam se odlično. Ali gomila ljudi se snašla loše, jako loše, u okruženju gde je vodeća parola: „Snađi se!“

Sledeće poglavlje: Zatvorska priča: Nula

Претплати се
Обавести о
guest
0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
Kolektiv protiv političke represije (KPPR) smatra da bi u interesu uvođenja minimuma humanosti u kompletno nehumanom kazneno popravnom sistemu Republike Srbije od ključne važnosti bilo da se uvede institucija “zatvorskog kreditiranja” koja će omogućiti da se pritvorenicima jedan dan u pritvoru računa kao dva dana na izdržavanju kazne, sa izuzetkom onih koji su osuđeni zbog teških, brutalnih ili svirepih krivičnih dela. Ukoliko se slažete, molimo vas da podržite našu inicijativu tako što ćete potpisati online peticiju.
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x
()
x
Scroll to Top